Naar IN-Z.be

Organisaties - Duurzaam loopbaanbeleid

Duurzaam loopbaanbeleid - Een win-win situatie voor de medewerker en de organisatie

Een duurzaam loopbaanbeleid wordt steeds belangrijker. Het zorgt ervoor dat medewerkers langer gemotiveerd blijven om in de organisatie te werken en bijgevolg het verloop in je organisatie daalt. Dit heeft een organisatie nodig, zeker in een tijd waarin het moeilijk is om de juiste profielen voor een jobaanbieding aan te trekken. Een nieuwe medewerker aanwerven en inwerken kost de organisatie veel geld en er gaat kennis binnen de organisatie verloren als de medewerker vertrekt.

Inzetten op een duurzaam loopbaanbeleid is een win-winsituatie voor de medewerkers en de organisatie. Enerzijds zorgt het voor medewerkers die zinvol werk leveren dat ze graag doen en goed kunnen. Hierdoor blijven ze langer een meer gemotiveerd aan de slag. Anderzijds zorgt het voor meer betrokkenheid van de medewerkers op de organisatie en meer continuïteit. Vroeger waren loopbanen strak en voor iedereen hetzelfde. Nu evolueren we naar dynamische en individuele loopbanen.

Het begint allemaal met het bepalen van een visie op duurzaam loopbaanbeleid die past binnen de organisatie en haalbaar is. Medewerkers worden ingezet op hun sterktes, talenten en interesses. Ze stellen voor een stuk mee hun takenpakket samen (jobcrafting). Dit geeft hen meer individuele verantwoordelijkheid om hun taken correct uit te voeren met oog voor de noden van de organisatie. Daarnaast gaat het ook over competenties versterken zodat medewerkers zich binnen de organisatie verder kunnen ontwikkelen. Misschien is er ook wel de mogelijkheid om binnen de organisatie door te stromen naar een functie die meer aansluit bij de huidige kwaliteiten van de medewerker.

Om dit alles te organiseren, moeten medewerkers een goede ondersteuning en begeleiding krijgen in hun loopbaan. Hoe voer je hierover gesprekken met medewerkers, op welke manier geef je leiding, duidelijke communicatie over mogelijkheden, andere manier van functionerings- en evaluatiegesprekken,...  . Het is een verandering van mindset en een bundel van HR-processen.

Offerte aanvragen?

 

Offerte aanvragen?

Wens je meer info? Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op!