Naar IN-Z.be

Psychologische basisbehoefte: competentie

 

Vandaag zoomen we in op de psychologische basisbehoefte competentie.

 

 

Dit gaat over taken die je succesvol kan uitvoeren. De behoefte wordt over het algemeen ingevuld door de job die je doet of de uitdaging die je aangaat. Door de corona-crisis liggen er nieuwe uitdagingen op ons pad die ons onzeker kunnen maken. Geniet van de mooie dingen en vier elke stap die je overwint.

Zo kan je werken rond competentie: 

  • Aansluitend bij de opdracht rond verbondenheid: sta ook stil bij de competenties die je tijdens deze hartverwarmende contacten inzet. Deze voelen vaak evident zoals een luisterend oor bieden of zorgzaam zijn. Voor jou is dit vanzelfsprekend. Toch apprecieert elke persoon binnen je netwerk je competentie of talent en is dat de reden waarom ze met je in contact blijven. Tip: weet je zelf niet goed welke competentie je inzet bij een bepaald contact, aarzelf dan niet om dit eens even af te checken bij je contact zelf.
  • Noteer deze competenties en denk eens na wat je kan doen om deze naar een ‘higher level’ te tillen. Bijvoorbeeld: mijn collega’s geven mij regelmatig complimenten over mijn ondernemingszin en initiatief. Ik zou hier graag meer mee willen doen. Ik hoor dat ze op de school van mijn kinderen nog ouders zoeken die actief willen deelnemen aan de ouderraad. Daar wil ik wel mijn schouders onder zetten.

We zien je morgen graag terug rond de laatste basisbehoefte autonomie.