Naar IN-Z.be

Psychologische basisbehoefte: verbondenheid

In tijden van corona wil IN-Z Training & Begeleiding jullie blijven voeden en de aandacht leggen op persoonlijke groei. Dit door tips te delen met de mensen rondom ons. Al is de fysieke afstand groot geworden door de getroffen maatregelen, toch willen we in verbinding blijven met ons netwerk van verschillende klanten: werkzoekenden, werknemers, leidinggevenden en organisaties.

Via deze weg willen we eveneens ons respect uitdrukken naar alle medewerkers in essentiële beroepen, die we nu hard nodig hebben. Zij verdienen absoluut een pluim voor de prestaties die zij elke dag leveren.

We nemen jullie de komende dagen mee in de psychologische basisbehoeften van Deci en Ryan: verbondenheid, competentie en autonomie. Bij elke behoefte geven we enkele opdrachten mee die je kan doen.

Verbondenheid

 

Vandaag gaan we aan de slag met de eerste psychologische basisbehoefte: verbondenheid.

 

 

Neem dezer dagen de tijd om te onthaasten. Hobby’s vallen stil, er is meer vrije tijd, fysieke contacten vallen weg, ... . Dit voelt ongewoon en het overvalt je misschien wel. Toch is deze periode goed om terug tot jezelf te komen en op zoek te gaan naar wat je drijft, wat  je inspireert. Je kan talenten (her)ontdekken.

Zo kan je werken rond verbondenheid:

  • Ga na welke contacten voor jou hartverwarmend aanvoelen.
  • Ga in iedere relatie op zoek naar wat maakt dat de ander ervoor kiest om met je verbonden te zijn. Dit lijkt dikwijls ‘gewoon’ te zijn. Toch gaat er een diepere verbondenheid schuil in elke relatie. Bijvoorbeeld: ik vraag aan mijn vriendin Lies wat maakt dat ze mij als vriendin koos. Ze geeft aan dat ik steeds een luisterend oor heb en goed advies kan geven dat ze kan gebruiken in haar gezinsleven. Ze heeft een goed gesprek af en toe nodig om haar stress los te laten. Ze geeft aan dat ze dit enorm waardevol vindt.
  • Ga ook op zoek naar mensen in je naaste omgeving met wie je graag verbonden wil zijn. Wat kan je doen om verbinding met hen te maken? Bijvoorbeeld: ik zie steeds een moeder aan de schoolpoort die enorm veel energie lijkt te hebben. Ik vraag me af hoe ze dit volhoudt. Graag wil ik contact met haar maken, misschien kunnen we wel iets voor elkaar betekenen. Ik beslis haar en haar kinderen binnenkort uit te nodigen om samen naar de speeltuin te gaan.

We wensen je alvast veel goede moed en zien je morgen graag terug voor opdrachten rond de basisbehoefte competentie.